Ενόψει της έναρξης της περιόδου για την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρέχει διευκρινίσεις.
Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).
Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.
Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.
Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.
Επίσης, με νεότερη Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.
Δράσεις επιμόρφωσης για την εκμάθηση της τοποθέτησης και αφαίρεσης των αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Σαββατοκύριακο από τις έξι» και τους δημοσιογράφους, Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρη Κοτταρίδη.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν βγουν οι ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας ή των Διευθύνσεων της Τροχαίας ότι έρχεται χιονιάς, όπως προβλέπει το άρθρο 52 του ΚΟΚ, πρέπει το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με αλυσίδες.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί οδηγοί που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις αλυσίδες και για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Όπως είπε:
«Προβλέψαμε οι υποψήφιοι οδηγοί, στις σχολές οδηγών, να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στο να βάζουν και να βγάζουν αλυσίδες και το δεύτερο που είναι σημαντικό και το ανακοινώνω πρώτη φορά σήμερα είναι ότι ξεκινούν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους. Το πρώτο θα γίνει στον Δήμο Γλυφάδας. Θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει στην Κοζάνη. Όπου η τροχαία μαζί με τα συνεργεία ή τα ΚΤΕΟ ή ακόμη και εταιρίες που προθυμοποιούνται, θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να τους εκπαιδεύουν πως μπαίνουν και πως βγαίνουν οι αλυσίδες».
Ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η ορθή χρήση των αντιολισθητικών είναι παράγοντας ασφαλούς οδήγησης σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Σχετικά ανέφερε:
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το κομμάτι της ασφαλούς οδήγησης, που και σαν Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, στην οποία μετέχουν έξι Υπουργεία, έχουμε καθορίσει ότι πρέπει:
- Η πολιτεία να ενημερώνει εγκαίρως.
- Η Πολιτεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, να μεριμνούν ώστε να μένουν οι δρόμοι ανοιχτοί.
- Να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από τους πολίτες,
Ελπίζουμε από εδώ και πέρα ότι δεν θα δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα, τα οποία και ζωές έχουν κοστίσει και δημιουργούν και κυκλοφοριακό πρόβλημα».
Σε ερώτημα σχετικά με την επιβολή προστίμου, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε:
«Ο ΚΟΚ προβλέπει ότι είναι 40 ευρώ το πρόστιμο, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι έτσι διατηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του με ασφάλεια στην κυκλοφορία και στην κίνηση με τον χιονιά ή με τον παγετό. Να γλιτώσουμε επιτέλους από τα ατυχήματα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα.