Μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας στην κατηγορία Junior το 2018, ο 14χρονος Στυλιανός Πετρίσης, αθλητής του Σωματείου ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., είναι ο οδηγός που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στους τρεις αγώνες του κορυφαίου θεσμού της CIK-FIA, Karting Academy Trophy 2019.
Μία συγκεκριμένη αγωνιστική αρετή του Στυλιανού Πετρίση, η ίδια που τον έστεψε Πρωταθλητή Ελλάδας το 2018 στην πρώτη του κιόλας σεζόν στην κατηγορία Junior, είναι η σημαντικότερη που τον συνοδεύει μπροστά στην σπουδαιότερη πρόκληση της καριέρας του, στο FIA Karting Academy Trophy 2019: η προσαρμοστικότητα.
Η προσαρμοστικότητα του Στυλιανού φάνηκε πολύ νωρίτερα από την κατάκτηση του περσινού τίτλου της Junior, οπότε κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κοσμογονική μετάβαση από τη Mini στα πολύ ισχυρότερα, και με πολύ διαφορετικές οδηγικές απαιτήσεις -μεταξύ άλλων και διαχείρισης πλέον των ελαστικών- kart της Junior.
Φάνηκε από τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στην πρώτη του μόλις πλήρη αγωνιστική χρονιά, το 2015, στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία Mini του Rotax Max Challenge. Με την προσαρμοστικότητά του, ακόμη, κέρδισε τη Mini στο PICK της Πάτρας τις δύο επόμενες χρονιές, κυρίως όταν άλλαξε η φορά της πίστας και όλοι οι αγωνιζόμενοι ξεκίνησαν από το μηδέν, σε κατ’ ουσίαν πρωτόγνωρο σιρκουί.
Η ίδια αρετή του αποκαλύφθηκε όταν κέρδισε το πρώτο σκέλος του πρώτου του αγώνα στη Junior πέρσι απέναντι σε μεγαλύτερους και εμπειρότερους αγωνιζόμενους, και όταν έφτασε μία ανάσα πριν την είσοδο στον τελικό της Junior στο διεθνή τελικό του ΙΑΜΕ τον Οκτώβριο του 2018 στην γαλλική πίστα του LeMans.
Για την ακρίβεια, ο Στυλιανός διακρίνεται πάντα σε κάθε καινούρια πίστα, μακριά από το Kartodromo των Αφιδνών. Στην Καλαμάτα τερμάτισε 11 δευτ. μπροστά από τον δεύτερο, στο Νέο Ρύσιο κέρδισε το Κύπελλο, ενώ στο PICK έγινε ο πρώτος οδηγός με δύο συνεχόμενες νίκες παρότι συμμετείχε με διαφορετικούς κινητήρες -Rotax και έπειτα ΙΑΜΕ- και, όπως προαναφέρθηκε, με αντίθετη φορά της πίστας!
Κατά συνέπεια, η αποδεδειγμένη πλέον ταχύτητα της αγωνιστικής αντίληψης του Στυλιανού Πετρίση, η κύρια αιτία της εξαίρετης προσαρμοστικότητάς του, είναι ο σπουδαιότερος ψυχολογικός παράγοντας του 14χρονου για να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τους τρεις φετινούς αγώνες του FIA Karting Academy Trophy.
Πρόκειται για τον πλέον διακεκριμένο θεσμό της Junior, ο οποίος διεξάγεται υπό την CIK-FIA και συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» των οδηγών 12-14 ετών του κόσμου – οι οποίοι αγωνίζονται με ισάξια Καρτ, τα οποία αποδίδονται στον καθέναν μετά από κλήρωση. Οι τρεις φετινοί αγώνες του Academy Trophy θα διεξαχθούν στο Βάκερσντορφ της Γερμανίας (5/5) και στο Σάρνο (16/6) και το Λονάτο (22/9) της Ιταλίας.
Εμπρός στη μεγαλύτερη στιγμή του στο Kart, την οποία ελάχιστοι στο παρελθόν πέτυχαν στα στενά ηλικιακά όρια που προϋποθέτει, ο Στυλιανός εμφανίζει την ίδια ταπεινοφροσύνη και τους χαμηλούς τόνους που τον διέκριναν σε όλη την αγωνιστική του πορεία: «Θα είναι σίγουρα μεγάλη τιμή για μένα να είμαι ο οδηγός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό. Όμως είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσω, γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα», λέει ο ίδιος.
«Ήταν κάτι που ήθελα πολύ και αισθάνομαι περήφανος που θα βρεθώ εκεί, δεν έχω άγχος και το βλέπω σαν το επόμενο βήμα και την εξέλιξη των προσπαθειών μου μέχρι τώρα. Ο στόχος μου είναι πάντοτε να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να μαθαίνω από τα λάθη μου και να τα διορθώνω, δεν βάζω άλλους στόχους. Κάνω πάντα ό,τι καλύτερο μπορώ, και αν έρθει ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι ευπρόσδεκτο».
Συνεπώς, στο μυαλό του Στυλιανού αυτή είναι η νοοτροπία με την οποία θα προσεγγίσει το φετινό Academy Trophy: «Θα ήθελα να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Πρέπει να είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Σίγουρα το επίπεδο θα είναι πολύ διαφορετικό, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντική η συμμετοχή μου εκεί για να αποκτήσω εμπειρίες για τη συνέχεια της καριέρας μου».
Οξύνοντας την προσαρμοστικότητα
Είναι προφανές, από την προετοιμασία του Στυλιανού για τους τρεις φετινούς αγώνες του FIA Karting Academy Trophy, ότι η προσαρμοστικότητα είναι μια αρετή που οξύνεται με τη σκληρή δουλειά. Ο λόγος για τον οποίο ο 14χρονος –πέραν των συνεχών προπονήσεων- συμμετέχει και στους τρεις φετινούς θεσμούς του Karting στη χώρα μας -Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ΙΑΜΕ και Rotax – είναι για να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπειρία από διαφορετικές συνθήκες: διαφορετικά μοτέρ, ελαστικά, σασί και πίστες.
Ενδεικτικό είναι ότι το μοτέρ OK του Academy Trophy είναι παρεμφερούς ισχύος με το μοτέρ του ΙΑΜΕ στον ελληνικό θεσμό. Όμως, το σημαντικότερο είναι η διαχείριση των ελαστικών στις συστοιχίες γύρων του αγώνα, ένα θέμα κυρίως εμπειρικό, το οποίο δεν αντιμετώπισε στην κατηγορία Mini – στην οποία, ως γνωστόν, οι μικροί αθλητές χρησιμοποιούν το γκάζι κατά βούληση σε όλο τον αγώνα χωρίς το άγχος της φθοράς της γόμας. Όμως η Junior είναι διαφορετική, και ο νεαρός καρτίστας σε αυτή πρέπει να αναπτύσσει τη σκέψη του σχετικά με τα σημεία ή τις στιγμές που πρέπει να πιέσει ή να διαφυλάξει τα ελαστικά του.
«Όσο πιο πολλά διαφορετικά πράγματα κάνω φέτος τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστώ στις καινούριες απαιτήσεις που θα συναντήσω εκεί», συμπληρώνει ο Στυλιανός, για τον οποίο τα διαφορετικά ελαστικά κάθε ελληνικού θεσμού είναι ό,τι καλύτερο ενόψει του Βάκερσντορφ και της πρώτης του εμπειρίας με τα λάστιχα του Academy Trophy. «Σκοπός μου σε κάθε αγώνα που κάνω εδώ είναι να μαθαίνω τα διαφορετικά λάστιχα, πόσο γλιστράνε, πώς αποδίδουν, και να προσαρμόζω την οδήγησή μου ανάλογα με την συμπεριφορά τους. Επίσης, έχω μελετήσει πολύ την πίστα του Βάκερσντορφ, βλέπω βίντεο από τους άλλους οδηγούς που θα τρέξουμε μαζί. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος».
Η προσήλωση στο Karting
Το σημαντικότερο, για τον Στυλιανό, όπως ίσως και για οποιαδήποτε επιτυχία, είναι ότι η προσήλωσή του και η αφοσίωσή του στη σκληρή δουλειά έρχονται χωρίς καμία πίεση από την οικογένειά του, είτε από τον προπονητή του, Γιώργο Γρυλλάκη, της ομάδας Galaxy Motorsport.
Παρότι είναι πολυάσχολος, δεδομένου ότι είναι εξαίρετος μαθητής και σημαιοφόρος και έχει ήδη μαύρη ζώνη στο ταε-κβο-ντο και πτυχία ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικών και γερμανικών, ο Στυλιανός επιδεικνύει απόλυτη αφοσίωση στο Karting. Σύμφωνα με τους γονείς του, ακόμα και πρόσφατα που είχε ασθενήσει με τη γρίπη, σκεφτόταν μόνο πότε θα γίνει καλά για να επιστρέψει στην προπόνηση.
Αδιαφορεί για τις εκδρομές του σχολείου, μπροστά σε μια μέρα στο κάθισμα του Καρτ του. Έχει διαρκή όρεξη για δουλειά, είτε στην πίστα είτε φυσικής κατάστασης, ζυγίζεται και προσέχει τη διατροφή του και κοιμάται νωρίς από μόνος του, χωρίς να αισθάνεται ότι στερείται τίποτα. Και ποτέ δεν διαμαρτύρεται. Αυτή η πειθαρχία, και η ακεραιότητα, ειδικά όταν έρχονται αυτοβούλως, μοιάζουν με μονόδρομο μπροστά σε μια -αρκετά μοναχική- πορεία προς την επιτυχία.
Παράλληλα, οι γονείς και ο προπονητής του, βλέπουν τους καρπούς της δικής τους προσπάθειας ώστε ο Στυλιανός να διατηρεί την ηθική του, για την οποία ξεχωρίζει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, να αποτυπώνει με ειλικρίνεια τι πραγματικά έφταιξε σε μια κακή στιγμή χωρίς να αναζητά δικαιολογίες ή ανύπαρκτα προβλήματα του Καρτ, αλλά και για να μην απογοητεύεται από τις δύσκολες στιγμές.
Μια τέτοια δύσκολη στιγμή, για παράδειγμα, ήρθε στον τελευταίο αγώνα του Πρωταθλήματος που του έφυγε η αλυσίδα ενώ ήταν επικεφαλής. «Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι εύκολα», λέει ο ίδιος. «Αν συμβεί μια ατυχία τη συζητάμε με τον προπονητή μου, ψάχνουμε τι φταίει, για να μην ξαναγίνει. Έχω μάθει από την οικογένειά μου ότι οι αγώνες έχουν πολλές ατυχίες και λύπες, και λίγες καλές στιγμές», συνεχίζει ο Στυλιανός.
Στο δρόμο για το Βάκερσντορφ
Πέραν όλων των παραπάνω, της προσαρμοστικότητας και της οδηγικής ωρίμανσης του Στυλιανού Πετρίση, ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στη Junior, υπάρχει και μια τελευταία πτυχή που γεμίζει με αισιοδοξία την ελληνική αποστολή -καθώς και το Σωματείο ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., που έχει την υπερηφάνεια να διαθέτει τον Στυλιανό στις τάξεις του- ενόψει της πρώτης φετινής συνάντησης του FIA Karting Academy Trophy.
Αυτή η πτυχή είναι το αγωνιστικό του πείσμα, η δυναμικότητά του στις μάχες του αγώνα – και τον συνοδεύει σε όλη την καριέρα του: από τις μάχες της Mini κιόλας, όπου υστερούσε λίγο λόγω μεγαλύτερης σωματικής διάπλασης και βάρους, κερδίζοντας εκείνον τον φαινομενικό αγώνα στις Αφίδνες στο τέλος του 2017, στον οποίο η πρωτοπορία του αγώνα άλλαξε περισσότερες από 20 φορές και ο Στυλιανός πήρε τη νίκη τρεις στροφές πριν την καρό σημαία.
Η ιδιαίτερα αποτελεσματική μαχητικότητα και ικανότητα στις προσπεράσεις εμφανίστηκαν και σε πολλές ακόμα νίκες που πήρε εκκινώντας από την 5η ή 6η θέση, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο Νέο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης απέναντι σε ξένους οδηγούς επιπέδου WSK, από την 17η θέση της εκκίνησης στην οποία είχε βρεθεί έπειτα από πρόβλημα του κινητήρα στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά.
Αυτή η νίκη ήταν σταθμός στην καριέρα του, όπως και οι δύο νίκες στο PICK της Πάτρας. Αυτές έχτισαν την αυτοπεποίθησή του καθότι, ενώ στα χρονομετρημένα ποτέ δεν ήταν ο κορυφαίος στην ταχύτητα σε έναν γύρο, σχεδόν πάντα στο τέλος έφευγε από την πίστα με μια θέση στο βάθρο. Και με κάθε αγώνα γινόταν όλο και πιο καλός σε αυτό, συνέχεια εξελισσόταν και ποτέ δεν έμεινε στάσιμος.
Είναι σαν ο Στυλιανός να χρειάζεται αντιπάλους να μάχεται, για να βρίσκει την ανταγωνιστικότητά του. Σαν να θέλει το κίνητρο και την πρόκληση της τροχό-με-τροχό μονομαχίας, που θα αναδείξει τον γενναιότερο, τον καλύτερο. Και σε όλη αυτή τη διεργασία μοιάζει να διατηρεί τον έλεγχο χωρίς άγχος, να «μην τοποθετεί ποτέ ούτε έναν τροχό σε λάθος θέση», και να μελετάει κάθε κίνηση του αντιπάλου του.
Έτσι, η ταχεία αντίληψη και προσαρμοστικότητα του Στυλιανού, η μαχητικότητά του απέναντι σε γρήγορους, σκληρούς και εμπειρότερους αντιπάλους, η σκληρή δουλειά της προετοιμασίας του και φυσικά η αγωνιστική -και όχι μόνο- ωριμότητά του, είναι οι βασικοί πυλώνες του Στυλιανού Πετρίση μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: στο FIA Karting Academy Trophy 2019. Στο μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής βήμα του, εμπρός στο όνειρό του να βαδίσει στα χνάρια του ινδάλματός του, Λιούις Χάμιλτον.
Στυλιανός Πετρίσης
2005 – Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2005 στην Αθήνα.
2014 – Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Καρτ στην Ακαδημία Λαζαράκου-Αντωνιάδη στον Ασπρόπυργο. Κάνει τα πρώτα του Time Attack.
2015 – Κατηγορία Mini: Πρώτη του αγωνιστική σεζόν, 2ος στο θεσμό του Rotax Max Challenge, καθώς και στο PICK Πάτρας.
2016 – Κατηγορία Mini: Νικητής του PICK Πάτρας, 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karting, 2ος στο Rotax Max Challenge
2017 – Κατηγορία Mini: Κυπελλούχος Ελλάδας, νικητής του PICK Πάτρας, 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karting με 2 νίκες.
2018 – Κατηγορία Junior: Πρωταθλητής Ελλάδας, 2ος στο IAME Series Greece, συμμετοχή στο διεθνή τελικό ΙΑΜΕ στο LeMans.