Του Μάρκου Κ. Καπετανάκη
Σίγουρα αυτές τις μέρες θα έχετε συζητήσει με κάποιον τον προβληματισμό, την σκέψη ή και την διαφωνία σας, για όλα τα σενάρια που ακούτε για την επανέναρξη των Αθλητικών Αγώνων, με κύριο μέλημα τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό.
Μετά την σύσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και τις ανακοινώσεις που ακούσαμε στα ΜΜΕ, πλέον έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα πάρουν μπρος τα “μοτέρ” από τα αυτοκίνητα, μπας και ξεσκουριάσουν λίγο.
Εν συντομία λοιπόν και ξεκάθαρα.
Από τις 5 Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις σε εγκεκριμένου τύπου Αθλητικές Εγκαταστάσεις για τους ΑΘΛΗΤΕΣ (να έχουν Δελτίο Αθλητή), με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας που αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω. Αυτό θα ισχύει μέχρι τα μέσα του μήνα όπου ο Υφυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα.
Αυτό μας προξενεί, δύο κυρίαρχα ερωτηματικά. Πρώτο, πως θα γίνονται οι μετακινήσει αφού δεν επιτρέπεται η αλλαγή περιφέρειας, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα για τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό υπάρχουν 4-5 εγκεκριμένες Αθλητικές εγκαταστάσεις (δεν ξέρω μην λέω και πολλές) και δεύτερον τι θα γίνει με τα Δελτία Αθλητών αφού για φέτος έχουν εκδοθεί ελάχιστα.
Ας πάμε τώρα στο κομμάτι Αγώνες. Ιδανικό το σενάριο ότι ο Μηχανοκίνητος Αθλητισμός κατατάχθηκε από τον Υφυπουργό, στα Αθλήματα χαμηλού κινδύνου. Αυτό μας προκαλεί μόνο θετικές σκέψεις βάζοντας πλώρη για την σύντομα επανέναρξη των Αγώνων.
Με δεδομένα όμως, όπως η απαγόρευση στην μετακίνησε με αλλαγή περιφέρειας, η μη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων αρκετών παραμέτρων, δεν βλέπουμε να γίνονται αγώνες πριν τον Ιούλιο και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.
Ναι αγαπημένε μου petrolhead. Και εγώ θα ήθελα να ήμουν στο βουνό, αλλά πάνω από όλα προέχει η υγεία σου και η υγεία μου. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή και ας ξεκινήσουμε σωστά. Με όλους τους κανόνες ασφαλείας για να έχουμε το κεφάλι μου ήσυχο, πως όλοι θα επιστρέφουμε σπίτια μας υγιείς.
Όλα αυτά θα ισχύουν φυσικά, με την προϋπόθεση πως και η νέα ηγεσία της ΟΜΑΕ θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, αφού οι παράμετροι είναι τόσοι που δύσκολα ο ανθρώπινος νους, μπορεί να τις φανταστεί όλες.
Τέλος, για μένα είναι δεδομένο, πως δεν θα δούμε για το 2020 πανηγυρικές εκκινήσεις μέσα σε αστικά κέντρα, φιέστες, απονομές και κάθε είδους διαδικασία όπου θα μπορούσε να συσσωρεύσει κόσμο.
Το δικό μου το σενάριο λοιπόν είναι ξεκάθαρο και λέει πως πριν τον Ιούλιο δεν θα δούμε αγώνες και ίσως έτσι είναι καλύτερα.
Ας δούμε και αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός έτσι όπως τα έγραψε το star.gr :
Σε τρία στάδια, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και υπό την αίρεση της διαρκούς επαναξιολόγησης της κατάστασης από τους ειδικούς, θα γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η επανεκκίνηση του αθλητισμού αρχίζει την Τρίτη 5/5 με τις προ-Ολυμπιακές ομάδες σε στίβο, ποδηλασία, κωπηλασία, ιστιοπλοϊα, κάνοε/καγιάκ, άρση βαρών, επιτραπέζια αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική και ξιφασκία.
Η πρώτη εβδομάδα θα είναι πιλοτική και θα περιλαμβάνει μόνο ατομικές προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, με πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επιπλέον, με συγκεκριμένους κανόνες μπορεί να ξεκινήσει η προπόνηση αθλητών στα λεγόμενα χαμηλής επικνδυνότητας αθλήματα (τένις, γκολφ, ποδηλασία δρόμου, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα, ορειβασία-αναρρίχηση).
Σε δεύτερο στάδιο θα καταστεί εφικτή η επανέναρξη προπονήσεων στα αθλήματα του υγρου στίβου, στα αθλήματα παραλίας (όπως το μπιτς βόλεϊ) και στο θαλάσσιο σκι), ενώ σε τρίτο στάδιο περνούν τα μαχητικά αθλήματα (πάλη, πυγμαχία, καράτε, ζίου ζίτσου, ταεκβοντό, τζούντο, παγκράτιο, κικ μπόξινγκ). Σε μεταγενέστερο χρόνο θα επιτραπούν οι προπονήσεις των αθλητών ΑμεΑ, σταδιακά και ανάλογα με τη φύση του αθλήματος.
Στον επαγγελματικό αθλητισμό, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Super League, από την Τρίτη 5/5 επιτρέπεται η προπόνηση μικρών γκρουπ παικτών (6-8 ατόμων) σε ανοιχτά γήπεδα, μόνο στους τομείς της φυσικής κατάστασης, της ενδυνάμωσης και της ατομικής τεχνικής. Θα εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα, βασισμένα και στη διεθνή εμπειρία άλλων χωρών, και προβλέπεται περιοδικός μοριακός έλεγχος των παικτών, βάσει εκτίμησης κινδύνου.
Αν και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για το πότε θα καταστεί εφικτή η επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις, γίνεται λόγος για δυνατότητα επανεκκίνησης των διοργανώσεων στο τρίτο στάδιο, περί τα μέσα Ιουνίου, οπωσδήποτε κεκλεισμένων των θυρών.
Για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση, χάντμπολ), ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις των διοργανωτών για τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων και εν συνεχεία θα αποφασίσει για τη δυνατότητα επιστροφής σε ατομικές προπονήσεις, σε μεταγενέστερο πάντως χρόνο.
Οι δέκα βασικές αρχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, είναι οι εξής:
1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μία είσοδο.
2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.
3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.
5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.
6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.
7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με άφθονο νερό. Όσον αφορά στη χρήση οργάνων, απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.
8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.
10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.
Δείτε όλο το βίντεο με τη σχετική ανακοίνωση :
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Rf_qWG7Orac